Kada temperature krenu padati, a dani postanu nešto mirniji, prirodno posežemo za toplim, hranjivim jelima na žlicu. Takvi obroci pružaju ne samo sitost, već i osjećaj ugode i doma. Upravo zato su variva savršen izbor za prijelazno razdoblje između ljeta i jeseni, kada još uvijek imamo obilje sezonskog povrća, ali nam počinje prijati i nešto konkretnije.
Ono što varivo čini posebnim je njegova svestranost. Možete ga pripremiti u bezbroj kombinacija, a uvijek ostaje ukusno, jednostavno i hranjivo. Ako mu dodate i malo mesa, dobivate kompletan obrok bogat proteinima, vlaknima i vitaminima – idealan za cijelu obitelj.
Povrtno-mesno varivo kao balansiran i domaći obrok
Ono što volimo kod ovakvih jela je što se sve kuha u jednom loncu, a rezultat je kremasto, aromatično i zasitno varivo koje grije i tijelo i dušu. Ovaj recept koristi jednostavne sastojke koje gotovo svi već imamo kod kuće: mrkvu, krumpir, luk i meso. U kombinaciji sa slatkim vrhnjem i blagim začinima, sve se pretvara u nježno kremasto varivo koje obožavaju i djeca i odrasli.
Posebno je praktično jer se može pripremiti i unaprijed, podgrijavati, pa čak i zamrznuti – bez da izgubi na okusu ili teksturi.
Recept: Kremasto varivo od mesa i povrća
Sastojci:
- 400–500 g svinjetine (vrat ili lopatica)
- 2 žlice ulja
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 2 krumpira
- 1 žlica brašna
- 200 ml slatkog vrhnja za kuhanje
- sol, papar, mljevena paprika, peršin
- voda ili temeljac (po potrebi)
Priprema:
Na ulju popržite sitno nasjeckani luk, dodajte češnjak i meso narezano na kockice. Pirjajte dok meso ne pobijeli sa svih strana. Zatim dodajte narezanu mrkvu i krumpir, kratko promiješajte, posolite, popaprite i dodajte mljevenu papriku. Ulijte vode tek toliko da prekrije sastojke i ostavite da se kuha 20–25 minuta na laganoj vatri.
U posebnoj šalici razmutite brašno s malo vode i slatkim vrhnjem, pa ulijte u varivo. Lagano miješajte dok ne dobijete željenu gustoću. Na kraju pospite sjeckanim peršinom i poslužite toplo.

Zašto ćete ovo jelo praviti više puta?
Osim što je jednostavno, ovo je jelo pravi primjer domaće kuhinje koja spaja sezonske sastojke i dobru energiju. Možete ga prilagoditi svojoj obitelji te dodati više povrća, zamijeniti vrstu mesa, koristiti biljno vrhnje za laganiju verziju. U svakom slučaju, dobit ćete ukusno i kremasto varivo koje se jede s guštom.
Kuhajmo sezonski, jednostavno i s ljubavlju
Sezonska jela poput ovog ne moraju biti ni komplicirana ni skupa. Potrebno je samo malo vremena, volje i kvalitetnih sastojaka. Upravo zato ovakvi recepti opstaju generacijama jer spajaju jednostavnost s okusom koji se pamti.
Ako tražiš inspiraciju za brz, zdrav i topao obiteljski ručak, ovo kremasto varivo od mesa i povrća moglo bi postati tvoj novi favorit.



One response to “Kremasto varivo od mesa i povrća – topli ručak koji hrani cijelu obitelj”
[…] zatreba, samo odmrzneš i koristiš! Ili napravi ukusno, kremasto varivo s mesom i povrćem da uvijek imaš nešto na […]