Kremasto varivo od mesa i povrća – topli ručak koji hrani cijelu obitelj


Kada temperature krenu padati, a dani postanu nešto mirniji, prirodno posežemo za toplim, hranjivim jelima na žlicu. Takvi obroci pružaju ne samo sitost, već i osjećaj ugode i doma. Upravo zato su variva savršen izbor za prijelazno razdoblje između ljeta i jeseni, kada još uvijek imamo obilje sezonskog povrća, ali nam počinje prijati i nešto konkretnije.

Ono što varivo čini posebnim je njegova svestranost. Možete ga pripremiti u bezbroj kombinacija, a uvijek ostaje ukusno, jednostavno i hranjivo. Ako mu dodate i malo mesa, dobivate kompletan obrok bogat proteinima, vlaknima i vitaminima – idealan za cijelu obitelj.


Povrtno-mesno varivo kao balansiran i domaći obrok

Ono što volimo kod ovakvih jela je što se sve kuha u jednom loncu, a rezultat je kremasto, aromatično i zasitno varivo koje grije i tijelo i dušu. Ovaj recept koristi jednostavne sastojke koje gotovo svi već imamo kod kuće: mrkvu, krumpir, luk i meso. U kombinaciji sa slatkim vrhnjem i blagim začinima, sve se pretvara u nježno kremasto varivo koje obožavaju i djeca i odrasli.

Posebno je praktično jer se može pripremiti i unaprijed, podgrijavati, pa čak i zamrznuti – bez da izgubi na okusu ili teksturi.


Recept: Kremasto varivo od mesa i povrća

Sastojci:

  • 400–500 g svinjetine (vrat ili lopatica)
  • 2 žlice ulja
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 2 krumpira
  • 1 žlica brašna
  • 200 ml slatkog vrhnja za kuhanje
  • sol, papar, mljevena paprika, peršin
  • voda ili temeljac (po potrebi)

Priprema:

Na ulju popržite sitno nasjeckani luk, dodajte češnjak i meso narezano na kockice. Pirjajte dok meso ne pobijeli sa svih strana. Zatim dodajte narezanu mrkvu i krumpir, kratko promiješajte, posolite, popaprite i dodajte mljevenu papriku. Ulijte vode tek toliko da prekrije sastojke i ostavite da se kuha 20–25 minuta na laganoj vatri.

U posebnoj šalici razmutite brašno s malo vode i slatkim vrhnjem, pa ulijte u varivo. Lagano miješajte dok ne dobijete željenu gustoću. Na kraju pospite sjeckanim peršinom i poslužite toplo.


Zašto ćete ovo jelo praviti više puta?

Osim što je jednostavno, ovo je jelo pravi primjer domaće kuhinje koja spaja sezonske sastojke i dobru energiju. Možete ga prilagoditi svojoj obitelji te dodati više povrća, zamijeniti vrstu mesa, koristiti biljno vrhnje za laganiju verziju. U svakom slučaju, dobit ćete ukusno i kremasto varivo koje se jede s guštom.


Kuhajmo sezonski, jednostavno i s ljubavlju

Sezonska jela poput ovog ne moraju biti ni komplicirana ni skupa. Potrebno je samo malo vremena, volje i kvalitetnih sastojaka. Upravo zato ovakvi recepti opstaju generacijama jer spajaju jednostavnost s okusom koji se pamti.

Ako tražiš inspiraciju za brz, zdrav i topao obiteljski ručak, ovo kremasto varivo od mesa i povrća moglo bi postati tvoj novi favorit.


One response to “Kremasto varivo od mesa i povrća – topli ručak koji hrani cijelu obitelj”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *