U današnje vrijeme, kada sve više tragamo za zdravom i prirodnom prehranom, povratak sezonskim namirnicama postaje pravi izbor za tijelo, a i za nepce. Svako godišnje doba donosi plodove koji našem organizmu najviše odgovaraju upravo tada kada mu to najviše treba. Ljeto je idealno vrijeme za konzumaciju namirnica bogatih vodom, vlaknima i vitaminima, a koje su pritom lagane i lako probavljive. Jedna od takvih namirnica svakako je i tikvica.
Iako ju najčešće povezujemo sa slanim jelima, tikvica može biti odlična osnova za zdravi desert i to ni manje ni više nego u kombinaciji s čokoladom. Ne brinite, njezin se okus ne osjeti, ali njezina tekstura i sočnost ovom kolaču daju savršenu mekoću. Idealan je za sve koji žele uživati u slatkom, a da pritom ne čine kompromis sa zdravljem.
Tikvica u kolaču? Zvuči neobično, ali okus dokazuje suprotno
Kada jednom probate čokoladni kolač s tikvicama, bit će vam jasno zašto ga mnogi zovu „desertom bez grižnje savjesti“. Tikvica se savršeno stapa s kakaom i tamnom čokoladom, ne narušava okus, već ga dodatno obogaćuje vlagom i mekoćom. Rezultat je kolač koji je mekan, bogat, aromatičan i zdraviji.
Ovaj recept odličan je način da u prehranu uvedete više povrća, čak i kod onih najizbirljivijih – bilo da se radi o djeci ili odraslima koji inače izbjegavaju povrće u slasticama.

Recept: Sezonski čokoladni kolač s tikvicama
Sastojci:
- 2 jaja
- 100 ml kokosovog (ili drugog biljnog) ulja
- 150 g smeđeg šećera (ili zaslađivača po izboru)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g naribane tikvice (nije ju potrebno guliti ni cijediti)
- 150 g brašna (po želji kombinacija bijelog i integralnog)
- 50 g kakaa
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 50 g tamne čokolade (kapljice ili sitno nasjeckane)
Priprema:
U većoj posudi umutite jaja sa šećerom i vanilijom dok ne postanu pjenasti. Dodajte ulje i tikvicu, pa sve dobro sjedinite. U drugoj posudi pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu i sol, a zatim tu smjesu postupno dodajte mokrim sastojcima. Kada dobijete glatko tijesto, dodajte nasjeckanu tamnu čokoladu i lagano promiješajte.
Smjesu ulijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta. Kolač je gotov kada čačkalica izađe suha. Ostavite da se ohladi prije rezanja – i uživajte!
Zašto je ovo pravi sezonski desert?
Korištenjem sezonskih tikvica ne samo da unosimo više nutrijenata u svoju prehranu, već biramo i održiviji pristup zdravlju i okolišu. Ovaj kolač ne sadrži margarin ni umjetne dodatke, bogat je vlaknima, zdravim mastima i tamnom čokoladom, koja poboljšava raspoloženje i daje prirodnu energiju.
Možete ga poslužiti kao užinu djeci, ponijeti sa sobom na posao, ili uživati uz šalicu kave – bez grižnje savjesti. A ono najljepše je to što nitko neće ni posumnjati da je povrće glavni sastojak ove slatke delicije!




One response to “Sezonski čokoladni kolač s tikvicama – zdrav i neodoljivo sočan desert”
[…] neobično, ali tikvica u čokoladnom kolaču ili šargarepa u mafinu ne samo da prolaze „neopaženo“, već daju i sočnost testu. Isprobajte […]